2 mins read

Ny hållbar vind för portföljer?

Ny hållbar vind för portföljer?

Indexinvesteringar som börshandlade indexfonder – dvs. ETF: er – med ett hållbart fokus efterfrågas alltmer. Inte överraskande är ETF: er trots allt mer populära än någonsin. Dessutom är miljöfrågor, sociala frågor och bolagsstyrningsfrågor vår tids frågor. Men vad kan hållbara ETF: er verkligen göra?

Jack Ma, VD för Alibaba, talade nyligen om möjligheterna med digitala valutor i det globala finansiella systemet vid Bund Summit i Shanghai.

Jack Ma tror att kryptoindustrin är störande. Han ser möjligheten att detta kan bidra till en översyn av det finansiella systemet. I hans ögon är globala finansiella regler ett hinder för Bitcoin Era innovation. I detta sammanhang uppmanade han Kina att anpassa systemet till den växande kinesiska ekonomin

Varför Plus500? Ledande CFD-handelsplattform; 40 000 EUR demo-konto; Mobil handelsapp; stark spak; stort urval av olika finansiella produkter (kryptovalutor, guldaktier, råvaror, ETF, forex, index).

Öppna ett konto nu

76,4% av investerarkonton för privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD: er med denna leverantör [reklam].

Under tiden uppmärksammade han den digitala valutornas framtida roll. Enligt hans uppskattning kan det kinesiska CBDC vara av avgörande betydelse för att bygga ett nytt finansiellt system under de närmaste 30 åren:

Den digitala valutan kan tillföra värde och vi bör tänka på hur vi kan skapa en ny typ av finansiellt system genom den digitala valutan.

Det finansiella systemet som grundades av Baselkonventionen är också för konservativt för honom. Han tror att Kina inte kan hantera den växande ekonomin på ett adekvat sätt genom detta system:

Efter den asiatiska finanskrisen har den riskkontroll som lyfts fram i Baselkonventionerna endast fokuserat på riskkontroll, inte utveckling, och tar sällan hänsyn till möjligheter för ungdomar och utvecklingsländer.

Baselkonventionen förde med sig internationell reglering för banker som var avsedd att minska risken i den globala ekonomin. Som en reaktion på den globala finanskrisen antogs Basel III – bestämmelsen i Baselkonventionen för Bank for International Settlements om reglering av banker – 2008. Som ett resultat blev reglerna ganska strikta. Finanskrisen ledde bland annat till att Satoshi Nakamoto bestämde sig för att starta Bitcoin.