12 mins read

‚A Race Toward Zero‘: Med Hashrate i molnen är Bitcoin Mining mindre lönsamt än någonsin

  • Lönsamheten för Bitcoin-gruvdrift ligger i källaren, med lägsta nedgångar 2020.
  • Omvänt har bitcoins hashrate ökat under 2020, delvis drivs av gruvgårdar som finansierar ny hårdvara för att öka deras verksamhet.
  • Bitcoins hashrate har tagit ett dopp då Kinas våta säsong tar slut, men gruvproffs förutspår att detta bara kommer att vara tillfälligt och det har bara förbättrat vinstmarginalerna så mycket.

Vinsterna i Bitcoin-gruvdrift har varit botten 2020. Under större delen av året har kryptovalutan varit mindre lönsam att bryta än någonsin. Och det beror på att Bitcoin Code kollektiva hashrate – eller hur mycket datorkraft som pulsar genom nätverket – har ökat till fortlöpande rekordhöga nivåer i år.

Enligt det nordamerikanska bitcoinbrytningsföretaget Luxors hashprisindex drar gruvarbetare ut $ 0,096 för varje terahash de producerar (före den senaste prisstigningen var den lägre, fortfarande på ungefär $ 0,08). Den här gången för tre år sedan kunde gruvarbetare förvänta sig att tjäna ungefär 1,40 dollar. Deras intäkter i oktober 2019, även om det var flera storleksordningar mindre än vad de hämtade under 2017 års marknadsmani, var fortfarande dubbla dagens kassaflöden till 0,16 dollar.

Kommer in i 2020 producerade gruvarbetare cirka 90 exahash per sekund (eller 83.000.000.000.000.000.000.000 kryptografiska nummer per sekund i ett försök att generera nya block). Nu producerar de ungefär 124 EH / s, efter att ha nått en rekordhög nivå på 157 EH / s i mitten av oktober.

Bitcoin-brytning är ett resurskrig, så naturligtvis minskar intäktsmarginalerna om ett år när Bitcoins hashrate exploderar. Och ASIC-finansiering kan till stor del vara att skylla på.

Övningen, där stora operationer kan ta lån till bulkbeställning av nyare hårdvara, översvämmer nätverket med ny hashrate. Ökningen i hashrate har inneburit mer konkurrens än någonsin för det digitala guldruset – och med färre bitar att gå runt har små gruvarbetare svårt att hålla jämna steg.

Bitcoins hashrate- och gruvintäkter är omvänt proportionella

Luxor Mining pool-operatör Ethan Vera berättade för CoinDesk att anemiska gruvarbetare är ett direkt resultat av Bitcoin-systemets växande hashrate, dess relativt stillastående pris och lägre transaktionsavgifter än vanligt.

Enligt Luxors index vilar det sju dagars hashrate-genomsnittet för närvarande vid 124 exahash per sekund, och Vera sa att detta ”till stor del beror på att Bitmain S19 och Whatsminer M30s levereras till marknaden i stora mängder.”

Det är naturligtvis inte ovanligt att gruvarbetare minskar när hashrate går vertikalt. Men Bitcoins fantastiska ökning av hashrate 2020, en ökning med nästan 30% i år, är resultatet av accelererade investeringar i branschen. Mycket av denna tillväxt kommer från ASIC-finansiering, där gruvarbetare tar upp lån för att köpa den bästa nya generationens gruvutrustning.

Gruvfinansieringsindustrin, befolkad av nyckelaktörer inklusive Blockfills, Arctos, BlockFi, SBI, DCG och Galaxy Digital, fortsätter att växa. Ökad konkurrens har lett till lägre räntor, säger Vera, med vissa gruvarbetare som kan säkra sub 10% ränte lån. För bara ett år sedan var den gemensamma räntan 20%.

”Ett antal nordamerikanska företag har nyligen varit i nyheterna för stora hårdvaruköp, särskilt RIOT Blockchain och Bitfarms. Gjuteri har också dykt upp nyligen och erbjuder finansieringsalternativ för ASIC-gruvarbetare, säger Thomas Heller, COO för gruvmedieföretaget HASHR8, till CoinDesk.

Senast rapporterade CoinDesk om Marathon Patent Groups köp av 10 000 Antminer s-19, vilket kan pumpa uppskattningsvis 1,1 utsläpp till gruvföretagets verksamhet. Detta är Maratons andra bulkköp från Bitmain i år efter att det samlat upp 10 500 ASIC för 23 miljoner dollar i en affär med Bitmain i augusti.

Stephen Barbour, vars företag, Upstream Data, förser oljeborrare med gruvriggar som körs med ventilerad naturgas, ser detta som skadligt för Bitcoin-gruvdriftens korta till nästan långsiktiga hälsa. I vissa fall sa han till CoinDesk att de stora spelarna inte alltid är optimerade för lönsamhet eftersom de har ekonomiska kuddar.

”De här killarna kan hyra ut en gammal gruva, operera med förlust och sedan rekapitalisera”, sa han till CoinDesk och hänvisade till dessa företags förmåga att ta upp nya lån eller söka efter nya investerare när de behöver stärka ekonomin.

En titt på ett sådant företag, RIOT Blockchain, gör Barbours poäng. Det börsnoterade företaget köpte tusentals ASIC i år i ett herculean (om quixotic) försök att fyrdubbla sin hashrate till 2021. Från och med juni 2020 hade Riot nettodriftförluster på nästan 15 miljoner dollar, enligt SEC-arkivering. Riot fick en liknande förlust under första halvåret 2019 och Marathon bokförde 3,2 miljoner dollar i förluster under första halvåret 2020.

Northern AG, en annan börsnoterad gruvverksamhet, hade ett nettoresultat på – 8,7 miljoner dollar 2019 och – 5,6 miljoner dollar 2018. Även de lönsamma, som den offentliga industriella gruvarbetaren Hut 8, fick knappt en vinst 2019: efter att ha genererat 83 miljoner dollar i intäkter fick Hut 8 bara 2,1 miljoner dollar efter skuldförpliktelser och andra kostnader.

Bortsett från vinst fortsätter dessa gruvarbetare att expandera i hopp om framtida byte, men just denna aktivitet skickar Bitcoins hashrate skyward, argumenterar Barbour.

„Dessa killar kan få dessa stora lån och de fungerar effektivt med förlust, och det stärker hashratet.“

Detaljhandelsgruvarbetare känner värmen

Eftersom dessa stora gruvgårdar skalas oavsett vinst har Bitcoins hashratepumpar och mindre spelare svårt att hålla jämna steg med den suped-up konkurrens.

„Det blir alltmer utmanande för små gruvarbetare att konkurrera om både värd- och hårdvaruköp, eftersom lägre priser är tillgängliga för de order med större volym“, sa Heller.

Vera sa, ”Det finns fortfarande en stor detaljhandelsmarknad i Kina som kan få tillgång till mindre än $ 0,04 procent under regnsäsongen i Sichuan-provinsen. Men utanför Kina har detaljhandeln minskat avsevärt. ”

Den regnperioden, som ger kinesiska gruvarbetare en massa billiga kraftar, närmar sig sitt slut, och med det har Bitcoins hashrate fått en 12% träff till 124 exahash. Heller sa att detta dopp, som sker årligen, „bara kommer att vara tillfälligt“ när de äldre maskinerna migrerar till områden som Sydamerika, Kazakstan, Ryssland och Iran.

Läs mer: Iran är mogen för Bitcoin-antagande, även när regeringen klämmer ner på gruvdrift

Gruvarbetarna som köper dessa riggar är inte intresserade av vinst, säger Vera. „De har andra orsaker till det,“ sa han, „som att undvika kapitalkontroller eller undvika sanktioner.“

För andra som försöker vinna vinst kommer bitcoins senaste prissteg till 13,6 000 dollar att hjälpa lite, och ytterligare uppåtgående prisåtgärder skulle vidga dessa gruvarbetares intäktsmarginaler.

Priset kan dock bara vara en del av lösningen; För att hantera konkurrensavvikelsen kan det också krävas nya marknadsverktyg för att skifta hashratdistribution. Det är åtminstone tanken bakom Compass, en tjänst från HASHR8 som matchar detaljhandelsgruvarbetare med gruvgårdar för att vara värd för sin utrustning. Compass vill göra det lättare för dessa gruvarbetare att hitta en anläggning och därmed sänka inträdesbarriären för processen och (förhoppningsvis) hitta de mest ekonomiska inställningarna för enskilda gruvarbetare.

Ett problem för Bitcoin-gruvmarknaden (och tiden)

Något som Compass kan hjälpa mindre gruvarbetare att bryta sig in i spelet. Eller kanske löser problemet sig själv när marknaden gör sitt. „Jag tror att på lång sikt kommer du att se fler av dessa massiva operationer misslyckas“, sa Barbour till CoinDesk.

Ett pumpande hashrate är alltid „en fruktansvärd sak för gruvarbetare“, sa Barbour, och det kan vara en grad värre för de små killarna, med tanke på „de har inte fördelen med skalfördelar som de större killarna,“ fortsatte Barbour.

Men det betyder inte att det är lätt för de stora spelarna heller. När allt kommer omkring betyder mer hårdvara mer operativ overhead samt ett berg av skuld att betala för de finansierade ASIC.

Att sammanfatta situationen med ett idiom, ju större de är, desto hårdare faller de. Och Barbour tror att gruvjättarnas tid kommer.

”Jag tror att alla dessa finansierade verksamheter är en del av det jag kallar” upptäcktsfasen ”för den här branschen. Jag tror att vi kommer att se fler av dem på kort sikt men de kommer att kämpa [på] lång sikt, och jag tror att deras verksamhet kommer att spricka och splittras. ”

Han fortsatte att, till skillnad från mindre gruvoperatörer som han själv som har „skin in the game“, dessa finansierade operationer lanserades på baksidan av någon annans pengar. Även om detta inte garanterar att dessa företag kommer att drivas trots vinst, betyder det att operatörerna har mindre på spel än deras motsvarigheter till småföretag.

Läs mer: Marathon ger nya Bitcoin Mining Rigs Online, ser sig själv bli positivt för kassaflödet

Ändå påpekade Vera att inte alla dessa transaktioner är desamma och dessa transaktions sannolikhet för framgång ”beror på räntan och lånekostnaderna.” Han tillade att räntorna på cirka 10% troligen är gynnsamma för vissa av dessa gruvarbetare, medan eventuell upplåning ovanför kan vara ohållbar.

En tävling mot noll

För de företag som inte är lönsamma kanske du frågar varför de alls fungerar. Barbour sa till CoinDesk att de i huvudsak „spekulerar på [priset rippar uppåt]“; de har beställt all denna nya maskinvara för att springa tjurkörningen och spelar för att den här körningen kommer snarare än senare.

Återigen kan allt komma ner till ett väntande spel på attrition, säger Barbour, och priset kanske inte spelar så mycket roll på lång sikt. Enligt „Moores lag“, som föreskriver att datorbearbetning förbättras exponentiellt, kommer ASIC-gruvhårdvara att fortsätta att förbättra mot maximal effektivitet.

Så småningom hävdar Barbour att de nya generationens saker inte kommer att vara mycket mer effektiva än de gamla, så gruvarbetare som kan beställa maskiner inte har någon fördel. Eftersom gruvarbetare fortsätter att söka efter den billigaste, nästan fria elen, tror Barbour att megaverksamheten så småningom kommer att prissättas eftersom uppåtriktningen inte kommer att vara där för att motivera kapitalanvändningen.

”De skulle ha det bättre att bara köpa bitcoin … När som helst det finns en drivkraft för billig effekt, minskar lönsamheten för alla. Det är ett lopp mot noll, säger Barbour.